Auditor pomůže v začátcích podnikání

Pražská firma BK Audit, která má sídlo v Michelské ulici, vznikla v roce 1995. Zabezpečuje audit širokému spektru podnikatelských subjektů z různých průmyslových odvětví a služeb, auditorská ověření pro instituce státní správy, příspěvkové organizace, nadace a další instituce. V současné době poskytuje služby auditora, daňového poradce, bilančního účetního, účetního experta, soudního znalce a asistentů auditora.

Zakladatel společnosti RNDr. Bohuslav Kohoutek je absolventem MFF Univerzity Karlovy v Praze, pracoval jako programátor, správce sítě a vedoucí kontrolor. Auditorské činnosti se věnuje od roku 1991, do roku 2000 je také soudním znalcem v oboru ekonomika, odvětví účetní evidence.

Jeho firma BK Audit provádí ověřování účetnictví, poskytuje daňové, účetní, ekonomické a organizační poradenství. Účetnictví firmám také sama vede, případně je schopna zajistit jeho rekonstrukci. Podnikatelé zkušeného auditora často poptávají v začátcích svého podnikání, aby jim na základě svých bohatých zkušeností pomohl sestavit podnikatelské záměry tak, aby účelně vynaložili svoje prostředky a dobře hospodařili s financemi. Bohuslav Kohoutek sestavuje také rozpočty a kalkulace. Protože účetnictví úzce souvisí s daněmi, jejich podáním, věnuje se firma BK Audit i této problematice. Jednotlivé daňové subjekty zastupuje u správců daně, ke všem daním sestavuje přiznání. A také vytváří na základě požadavku klientů organizační, zejména účetní směrnice.

Podle požadavku klientů BK Audit provádí průběžné ověřování účetnictví, standardně dvě průběžná ověření a závěrečný audit. Průběžné ověřování je však možné provádět i častěji, a také je možné provést audit bez průběžného ověřování. To však klade velké nároky na pracovníky auditorské firmy. BK Audit provádí atypický audit, v rozsahu daňového poradenství spolu se standardními auditorskými postupy. V rámci auditu jsou tak ověřeny prakticky všechny doklady, které jsou k dispozici.

U samotného klienta trvá audit asi tři až pět dní, další výsledky se zpracovávají mimo posuzovanou firmu, aby nebyl narušen její chod.